Știri

  • Pentru sufletul tau
  • Radio Logo
  • Frequency

mbl live

sinteza stirilor sinteza stirilor saptamanii

 verificare email

Uncategorised

Existenţa unui post de radio al Bisericii locale este extrem de importantă, întrucât transmite pe calea undelor nu numai un mesaj al păcii şi solidarităţii, ci aduce credincioşilor şi o informare corectă şi amănunţită a tot ce se întâmplă în viaţa Bisericii, în special la nivel local. Grila de programe a postului nostru de radio cuprinde emisiuni cu caracter religios, cultural şi social iar prin buletinele de ştiri locale se aduce ascultătorilor o prezentare obiectivă a evenimentelor religioase şi locale.

SLUJBE RELIGIOASE ŞI RUGĂCIUNI

1. Miezonoptica - se difuzează zilnic, de la ora 00.00 la 00.45, potrivit rânduielii de cult a Bisericii Ortodoxe. Este una dintre cele şapte laude ale Bisericii, săvârşită în miez de noapte.

2. Rugăciunea de dimineaţă - în fiecare dimineaţă, între 05.05-05.30, se citesc rugăciunile dimineţii, după rânduiala liturgică a Bisericii Ortodoxe. Orice creştin este dator să înceapă fiecare zi cu Dumnezeu. 

3. Utrenia şi Sfânta Liturghie - transmise, în direct, în intervalul orar 06.00-08.00, de luni până sâmbătă, iar duminica şi în zilele de sărbătoare de la 08.00 la 12.00, de la Paraclisul Catedralei Episcopale, în construcţie, din Drobeta Turnu Severin sau de la alte biserici din Mehedinţi. 

4. Vecernia şi Acatistul - se transmit zilnic, în direct, în orarul 18.00-19.15, după următoarea rânduială: 
Luni – Vecernia şi Acatistul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil; 
Marţi – Vecernia şi Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul; 
Miercuri – Vecernia şi Acatistul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe; 
Joi – Vecernia şi Acatistul Sfântului Ierarh Nicolae; 
Vineri – Vecernia şi Acatistul Buneivestiri; 
Sâmbătă - Vecernia cu predică; 
Duminică - Vecernia şi Acatistul Mântuitorului. 

5. Rugăciunea de seară - se difuzează în fiecare seară, de la ora 21.00-21.30, potrivit rânduielii liturgice a Bisericii Ortodoxe. Orice creştin este dator să-şi încheie ziua, mulţumind lui Dumnezeu pentru fiecare clipă dăruită. 

6. Rugăciunile de Împărtăşanie– se difuzează duminica de la ora 06.00 – tot creştinul trebuie să se împărtăşească cât mai des cu Trupul şi Sângele Domnului Dumnezeu şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Ascultând aceste rugăciuni fiecare dintre noi conştientizăm ce comoară ne-a lăsat nouă Dumnezeu.

7. Lira Psaltirii - se difuzează în fiecare seară, de la ora 23.30-00.00 - o catismă din Psaltire. 
EMISIUNI

EMISIUNI RELIGIOASE

1. Cuvânt de folos duhovnicesc - se difuzează de luni până sâmbătă inclusiv, în intervalul 10.10-11.00, în fiecare noapte de la ora 01.10-02.00 şi de luni până duminică de la 17.10-18.00 iar duminică între 07.00-07.30; 19.30-20.00 şi 22.10-22.30 – predici, cuvântari, interviuri ale marilor duhovnici, ierarhi dar şi ale altor personalităţi ale Bisericii. 

2. Tâlcuirea Evangheliei – predica duminicală din Cazanie - se difuzează duminică de la ora 12.00 şi în reluare luni de la ora 01.00. 

3. Drumuri spre mănăstiri şi locuri sfinte – Mănăstirile prezentate sunt atât din Mehedinţi dar şi din celelalte judeţe ale ţării şi chiar din celelalte ţării ortodoxe. Intenţia realizatorului este de a oferi o informare scurtă şi uşor de asimilat despre istoricul sfântului lăcaş, dar sunt prezentate şi date despre viaţa spirituală a mănăstirii respective. Fiecare emisiune este o descriere, dar în acelaşi timp o invitaţie la pelerinaj, la căutarea sfinţeniei, emisiunea schiţând o hartă a comorilor spirituale ale ortodoxiei. 

4. Pe drumul Emausului – explicarea pericopelor evanghelice din duminica ce urmează dar şi a temelor importante ce se desprind din ea. Se prezintă adevărul dumnezeiesc revelat nouă de Însuşi Cuvântul lui Dumnezeu şi explicat în duhul Tradiţiei Ortodoxe. 

5. Îndrumător liturgic – Se prezintă rânduielile liturgice din săptămâna următoare ce urmează difuzării emisiunii, însă se vor aduce explicaţii şi despre diferitele sărbători. 

6. Sfinţii Părinţi, învăţătorii noştri – aduce spre ascultare interpretările scripturistice ale Sfinţilor Părinţi şi teologi ai Bisericii dar prezintă şi scrierile, învăţăturile, viaţa şi minunile Sfinţilor Părinţi ai Bisericii - modele de urmat pentru toţi oamenii. Se difuzează joi, în de la ora 22.10 şi în reluare, vineri, de la ora 04.00 şi de la ora 16.10. 

7. Catehism ortodox- se explică pe înţelesul tuturor învăţătura de credinţă a Bisericii, pe fundamentul celor două izvoare ale Revelaţiei dumnezeieşti: Sfânta Scriptură şi Sfânta Tradiţie

EMISIUNI SOCIO-CULTURALE

1. Biserica şi tinerii - în cadrul emisiunii sunt invitaţi tineri, profesori de religie, expunându-se activităţile organizate de Biserică pentru cei tineri. 

2. Severinul de altă dată - o incursiune în istoria Severinului. Se prezintă viaţa şi activitatea multor personalităţi ale Mehedinţiului. De asemenea, oameni de cultură vor prezenta cum era viaţa altădată. 

3. Bucuriile suferinţei – mărturii cutremurătoare ale unor oameni care au trecut prin poarta cea strâmtă a deportărilor şi închisorilor comuniste. Taina suferinţei transfigurată în lumină şi bucurie prin credinţă. Invitaţii acestei emisiuni relatează ascultătorilor greutăţile acelor vremuri, dar şi bucuria că Dumnezeu a fost cu ei şi că a rânduit ca ei să-şi păstreze credinţa şi să depăşească toate marile greutăţi şi suferinţe.

4. Medicină şi credinţă - realizatorul caută să sensibilizeze oamenii despre importanţa sănătăţii trupeşti, făcând anumite legături între trup şi suflet, subliniindu-se astfel legătura dintre medicină şi credinţă. Trupul este zidire a lui Dumnezeu, locuinţa şi slujitorul sufletului. Creştinul este dator să se îngrijească atât de trup cât şi de suflet. Informaţia este prezentată pe înţelesul tuturor, mulţi oameni fiind neobişnuiţi cu terminologia medicală. 

5. În slujirea aproapelui - Prin această emisiune vom cunoaşte preocupările diferitelor înstituţii în slujirea semenilor. 

6.Viaţa cetăţii – se prezintă cele mai importante evenimente din viaţa oraşului şi a judeţului, în general, prin dialoguri cu invitaţi, adesea personalităţi ale spaţiului public şi specialişti în diferitele domenii de activitate: cultură, artă, legislaţie, etc. 

7. Din trecutul Bisericii - o emisiune de istorie bisericească. 

8. Drum în lumina culturii - se prezintă opere din literatura naţională şi universală, precum şi personalităţi ale vieţii culturale româneşti. 

9. Ghidul tinerei mame – se vine în sprijinul tinerelor mămici pentru a se familiariza cu noul drum pe care-l au de parcurs, căci a fi părinte reprezintă un proces de învăţare, schimbare şi adaptare, concomitent cu nevoile copilului. Tinerele şi viitoarele mămici pot afla multe lucruri folositoare în dificila misiune de a-şi educa copiii lor, înţelegând importanţa legăturii cu Dumnezeu din fragedă pruncie, realizatorul oferind tinerelor mămici multe sfaturi în ceea ce priveşte creşterea acestora. 

10. Parohiile Mehedinţiului - interviuri realizate cu preoţi din Mehdinţi. Se expun elemente legate de viaţa comunităţilor creştine.

11. Bucuria lecturii - Prin recenzii de cărţi se doreşte redescoperirea bucuriei de a citi. 

12. Păhărelul cu nectar - cuprinde poveşti religioase şi laice, dicţionarul tânărului creştin, cântece, poezii şi rugăciuni pentru copii, precum şi concursuri interactive pe diferite teme religioase, ce au un caracter moral-educativ. Copiii descoperă valorile moralei creştine şi înţeleg semnificaţia marilor sărbători religioase, precum şi exemplele de viaţă şi din viaţa sfinţilor. ,,Păhărelul cu nectar” este una dintre emisiunile care angrenează foarte mulţi copii, ce doresc să vină la postul nostru de radio spre a spune rugăciuni, a recita poezii sau a cânta.

EMISIUNI MUZICALE

Pagini de folclor românesc - se difuzează duminica de la ora 14.00 şi în reluare, luni de la ora 04.00 şi de la ora 10.05. - în cadrul acestei emisiuni sunt realizate interviuri cu interpreţi de muzică populară din Mehedinţi dar şi din alte zone ale ţării, precum Irina Zoican, Petrică Mâţu Stoian, Steliana Sima, Constantin Enceanu, Nina Predescu, etc. Tot acum se difuzează şi muzica acestora. 
RUBRICI

EMISIUNI TEOLOGICE

1. Lectură biblică - lecturarea textului Sfintei Scripturi. 

2. Glasul Evangheliei - durează 7 minute şi se difuzează zilnic, de 4 ori pe zi, în cadrul radioprogramelor şi la ,,Cuvinte pentru suflet” - prezintă o pericopă evenghelică, precum şi tâlcuirea ei. 

3. Sinaxar - durează 5 minute şi se difuzează zilnic, de 4 ori pe zi, în cadrul radioprogramelor şi la ,,Cuvinte pentru suflet” - prezintă viaţa sfinţilor zilei din calendarul creştin-ortodox, făcându-se amintire şi de sărbătorile religioase din cursul anului bisericesc sau de anumite zile cu o specificaţie aparte. 

4. File de Pateric - durează 3 minute şi se difuzează zilnic, de 4 ori pe zi, în cadrul radioprogramelor şi la ,,Cuvinte pentru suflet” - sunt prezentate cuvintele părinţilor din Pateric - adevărate reflecţii duhovniceşti. 

5. Lectura duhovnicească- durează 4 minute şi se difuzează zilnic, de 4 ori pe zi, în cadrul radioprogramelor şi la ,,Cuvinte pentru suflet” - pildele şi istorioarele prezentate doresc sensibilizarea conştiinţei ascultătorilor, spre a pune în practică învăţăturile creştine.

EMISIUNI EDUCATIVE

1. Lumina cuvintelor - durează 5 minute şi se difuzează miercuri şi vineri, de 2 ori în zi, în cadrul radioprogramelor - ne face o scurta lecţie de gramatică, ce atrage atenţia ascultătorilor asupra unor posibile greşeli de exprimare. 

2. Clipa de poezie - durează 3 minute şi se difuzează zilnic, de 2 ori pe zi, în cadrul radioprogramelor - ne introduce în lumea mirifică a poeziei şi în special a celei religioase.

3. Maxima zilei- durează 1 minut şi se difuzează zilnic, de 4 ori pe zi, în cadrul radioprogramelor - aduce spre reflecţie un verset din Biblie, o cugetare a unui părinte sau a unui teolog.

RADIOPROGRAMELE RADIO LUMINA

1. Orele dimineţii cu Radio Lumina – zilnic, între 08.00-10.10 iar miercuri şi vineri - se difuzează informaţii utile, ştiri, informaţii religioase, culturale sau economice, dar şi rubricile religioase şi educative. Ascultătorii pot audia muzica diversă: religioasă, clasică, instrumentală şi muzica uşoară românească. 

2. Orele după-amiezii cu Radio Lumina– se difuzează de luni până sâmbătă inclusiv, între 13.30-17.00 - pe parcursul acestui radioprogram se încearcă să se capteze atenţia ascultătorilor cu informaţii diverse, ştiri şi evenimente care privesc activitatea Bisericii.

ŞTIRI

1. Buletinul de ştiri - are durata de 5-6 minute şi se difuzează zilnic la următoarele ore: 10.00, 12.00, 14.00, 16.00. Acestea au următoarea structura: ştiri religioase locale, din mitropolie, din patriarhie sau din lumea ortodoxă, ştiri locale, regionale, naţionale şi internaţionale, ştiri sportive şi meteo. Informaţiile reflectă echidistant toate cele prezentate.2. Sinteza ştirilor zilei – se difuzează de luni până vineri, de la ora 20.00 şi în reluare la ora 23.00 şi ora 02.00 noaptea - este prezentată o sinteză a ştirilor, pe parcursul căreia se pot asculta cele mai importante ştiri ale zilei respective.3. Sinteza ştirilor săptămânii - se difuzează sâmbătă de la ora 12.00, 15,00, 20.00, 23.00, duminica la ora 02.00, 15.00, 20.00, 23.00 şi luni de la ora 02.00. - se prezintă cele mai importante ştiri ale săptămânii respective într-un grupaj succint.

 

 

Str. I Gh. Bibicescu, Nr.6

Drobeta Turnu Severin
Mehedinți
România 
220103

Tel: 0352/401144
Fax: 0252/333039

Webmaster: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

 

Episcopia Severinului şi Strehaiei

Radio Lumina

Sediul:

Str. I. Gh. Bibicescu, Nr. 6
Drobeta Turnu Severin
Mehedinţi 200103
România 

Telefon: 0252.333.348, 
Fax: 0252.333 039 

Reprezentant Legal:

Prea Sfinţitul Nicodim

Director: Pr. Cosmin Eftimie Necșoiu

 

„Radio Lumina" este postul de radio creştin-ortodox al Episcopiei Severinului şi Strehaiei şi a fost înfiinţat din iniţiativa Prea Sfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. Pe 23 aprilie 2005, de ziua Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă - Ocrotitorul Severinului, s-au auzit pentru prima dată în eter programele acestui post de radio al Bisericii. Prima emisie a fost transmisiunea, în direct, a Sfintei Liturghii arhiereşti de la Catedrala Episcopală din Drobeta Tunu Severin, săvârşită de un sobor de arhierei, din care au făcut parte ÎPS Teofan-Arhiepiscopul Craiovei, Mitropolitul Olteniei, ÎPS Andrei-Arhiepiscopul de Alba-Iulia, PS Nicodim-Episcopul Severinului şi Strehaiei, PS Gurie Gorjeanul-Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Craiovei şi PS Petroniu Sălăjanul-Arhiereu Vicar al Episcopiei Oradiei şi Sălajului.

Radioul este unul din mijloacele moderne de misiune ale Bisericii şi alături de revistele eparhiale şi paginile de Internet ale Episcopiei Severinului şi Strehaiei constituie elementele de prezentare ale activităţilor bisericeşti, culturale şi sociale din Mehedinţi.

Din data de 23 aprilie 2006, programele radioului puteau fi ascultate si pe Internet, pe două benzi audio(24 K bits/s - low şi 96 K bits/s - high). În prezent, datorită evoluției conexiunilor la Internet, există o singură bandă la calitate audio comparabilă unui CD și anume 44 KHz, 128 K bits/s.

Fiind un post de radio al Bisericii, emisiunile sunt purtătoare ale mesajului evanghelic: ,,Eu sunt Lumina lumii, cel ce crede în Mine, nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieţii” (Ioan 8,12).

Zilnic se transmit, în direct, Sfintele Slujbe (Utrenia, Sfânta Liturghie şi Vecernia), de la Paraclisul Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin, aflată în construcţie.

Grila de programe cuprinde emisiuni ce au caracter religios, cultural, social, muzical si informativ. Programele radioului încearcă să promoveze valorile moralei creştine şi se doresc a fi aducătoare de linişte în sufletele oamenilor.

Pe parcursul anului 2006 s-a achiziţionat aparatură de sonorizare profesională, cu ajutorul căreia ascultătorii se pot bucura de transmiterea, în direct, a Sfintelor Slujbe şi a unor evenimente religioase din viaţa Eparhiei noastre. În perioada 15-17 decembrie 2006, s-au transmis, în direct, organizate de Episcopia Severinului şi Strehaiei toate manifestările dedicate anului Sfântului Nicodim de la Tismana. De asemenea, din multe parohii din judeţul Mehedinti s-a transmis Sfanta Liturghie arhierească, săvârşită cu prilejul unor momente importante din viaţa respectivei comunităţi.

Prin buna colaborare cu celelalte Centre Eparhiale şi cu celelalte radiouri creştin-ortodoxe din ţară s-a reuşit transmiterea pe postul de radio a unor evenimente importante din viaţa Bisericii Ortodoxe: întronizări de ierarhi, slujbe cu prilejul unor hramuri de Catedrală sau evenimente bisericeşti importante.

Radio Lumina – glăsuitor al Sfintelor Slujbe

Radioul Bisericii este necesar pentru a face posibilă participarea, într-o oarecare măsură la Sfânta Liturghie a persoanelor care nu se pot deplasa, transmiţându-se continuu o încurajare a oamenilor singuri şi lipsiţi de ajutor. Programul radioului are drept repere esenţiale cele două transmisiuni directe zilnice de la Paraclisul Catedralei Episcopale, şi anume: dimineaţa – Utrenia şi Sfânta Liturghie iar seara – Vecernia.

Acestea reprezintă, aşa cum afirma şi Părintele Patriarh Daniel, o nouă formă de ajutor pe care Biserica, prin radio, îl acordă persoanelor care, din cauza bolilor, a vârstei înaintate, a distanţei foarte mari sau a problemelor care afectează evoluţia firească a vieţii, nu pot lua parte, de fiecare dată, la slujbele oficiate în lăcaşul de cult.

Pe lângă aceasta, la marile evenimente din viaţa Bisericii Ortodoxe Române, prin colaborarea cu celelalte radiouri ale Bisericii noastre, radioul Episcopiei Severinului şi Strehaiei a realizat transmisiuni directe şi complete ale unor slujbe de mare însemnătate pentru viaţa bisericească a poporului român. De asemenea, de la nivelul Eparhiei noastre se mediatizează unele evenimente importante.

Pentru fiecare comunitate, transmiterea pe un post de radio, în direct, a unor evenimente din viaţa comunităţii lor a însemnat de cele mai multe ori o premieră, realizându-se cu siguranţă şi o mai bună cunoaştere a oamenilor despre activitatea bisericească locală dar şi despre comunităţile creştine din Mehedinţi.

Prin transmisiunile directe realizate la aceste momente, evenimentele în sine au fost trăite de cei ce le-au auzit, devenind participanţi la bucuria celor care au fost de faţă în mod fizic la momentele respective. După cum sublinia şi Prea Sfinţitul Părinte Episcop Nicodim, pentru orice creştin, ascultarea slujbelor la radio este o mângâiere duhovnicească, dându-se ocazia celor bătrâni sau bolnavi să asculte slujba şi să se roage chiar de acolo de unde se află. Radio Lumina a încercat să reflecteaze teologic şi spiritual momentele solemne din viaţa comunităţilor creştine. Aşa cum spunea Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel, într-o vreme în care valorile poporului român se diluează, evenimentele-simbol ale poporului român trebuie trăite cu solemnitate şi recunoştinţă.

Radio Lumina – promotor al vieţii moral-religioase

Făcând cunoscute bogăţiile patrimoniului cultural-bisericesc românesc, Radio Lumina promovează şi o educaţie a publicului în sensul cunoaşterii şi preţuirii operelor de reală valoare spirituală şi culturală. Acest fapt are drept finalitate conştientizarea, de către preoţi şi credincioşi, a necesităţii conservării şi restaurării monumentelor şi obiectelor de patrimoniu, având ca fundament o permanentă înnoire a vieţii spirituale. Radio Lumina a fost încă de la început un răspuns la o urgenţă imediată, aceea a dezvoltării instituţiilor de comunicare în masă ale Bisericii dar şi o întâmpinare a dorinţei credincioşilor din Mehedinţi de a avea posibilitatea de a cunoaşte cât mai multe din învăţătura de credinţă a Bisericii noastre ortodoxe.

Prin acest post de radio se doreşte cultivarea frumosului spiritual, întrucât toate cuvintele rostite cu responsabilitate pe postul de radio vin să înnobileze sufletul şi să-l determine la o mişcare continuă spre Biserică, acolo unde este Hristos. De fapt, putem asemăna radioul cu un clopot, pe care chiar dacă nu-l putem privi, îl putem totuşi auzi. El ne cheamă la o viaţă de obşte, la o viaţă în Hristos, pentru viaţa cea veşnică. Înţelege astfel rolul misionar modern extrem de important al radioului. El trebuie să fie prietenul ascultătorilor din fiecare zi a lor. Aici, pe 90,4 FM ei se mângâie şi se întăresc în credinţă prin ascultarea marilor duhovnici şi ierarhi care aruncă sămânţa cuvântului în inimile tuturor. Lucrătorii radioului ştiu că între ei şi ascultători există deja, tainic, o legătură de suflet.

Sunt deja foarte mulţi români din întreaga lume care recepţionează Radio Lumina prin Internet şi care apreciază în mod deosebit cateheza pe care o primesc prin emisiunile radio Lumina, informaţiile referitoare la viaţa spirituală a comunităţilor mari şi mici din Mehedinţi. Toate acestea au darul de a-i apropia şi mai mult de cei dragi rămaşi acasă. De la lansarea paginii de Internet, mii de vizitatori au ascultat programele de radio, cei mai mulţi apreciind eforul şi iniţiativa existentă la nivelul Eparhiei noastre, venind însă de multe ori şi cu observaţii pertinente de îmbunătăţire a emsiunilor, programelor şi buletinelor de ştiri. Feedback-ul dat de ascultători arată că radioul nostru interesează, este ascultat şi îşi are locul său în peisajul mediatic mehedinţean şi creştin.

Radio Lumina nu se află şi nu doreşte să fie în concurenţă cu celelalte organisme media de la orice nivel ar fi acestea, ci doreşte cooperare, în primul rând cu radiourile surori şi cu instituţiile mediatice ale Sfintei noastre Biserici Ortodoxe.

Informaţia prezentată în programele radioului este lipsită de obsesia comercială pentru senzaţional, cuvântul fiind unul prietenos şi cald, mai ales pentru cei singuri sau suferinzi. Se observă cu uşurinţă tendinţa lumii de azi de a acorda atenţie lucrurilor şi principiilor fără valoare. Radio Lumina acordă atenţie adevărului şi vieţii netrecătoare, care trebuie apreciate ca daruri de la Creator şi care pacifică sufletul în profunzimea lui.

Mulţumim, felicităm şi transmitem arhiereştile binecuvântări ale Prea Sfinţitului Episcop Nicodim tuturor acelora care au sprijinit şi sprijină activitatea postului de radio ,,Lumina” al Episcopiei Severinului şi Strehaiei, având convingerea că lucrarea radioului creştin-ortodox este una necesară şi utilă, iar aceasta contribuie la întărirea credinţei, la evidenţierea valorilor cultural-bisericeşti româneşti şi la intensificarea comuniunii spirituale între generaţii şi între diferitele comunităţii de credincioşi.

În mod deosebit mulţumim colaboratorilor noştri care lucrează voluntar la misiunea Bisericii, contribuind astfel la afirmarea valorilor Ortodoxiei şi ale spiritualităţii româneşti în context local, regional, naţional şi internaţional.

La Radio Lumina putem vorbi despre o misiune prin sunet şi cuvânt, adresată tuturor credincioşilor, spre folosul lor duhovnicesc, ca ajutor spre mântuire, toate acestea fiind împlinite spre slava Sfintei noastre Biserici.

© Copyright 2006-2024 Radio Lumina.